vrijdag 14 februari 2014

The Housemartins - Muziek om nooit te vergeten: Week 7

Het idee is om eerst de link aan te klikken waarna de muziek opent in een ander venster. Daarna kun je met de muziek op de achtergrond het blog lezen waardoor je het helemaal in je op kunt nemen.

The Housemartins - Sheep
(klik hier voor de muziek/clip)

In het volgende blog wil ik een diepe buiging maken voor Paul Heaton, zanger van the Housemartins en later the Beautiful South. Ik heb voor het nummer "Sheep" gekozen omdat dit het nummer is waarmee ik kennis maakte met the Housemartins, destijds op Music Box. Daarna volgden de hits als "Happy hour" en "Caravan of love", maar dit was het nummer dat in 1986 mijn interesse wekte. Natuurlijk bestond de band niet alleen uit Paul Heaton, maar omdat hij (samen met latere Housemartin Dave Hemingway verder ging in het ook geniale Beautiful South) wil ik hem eruit lichten.

Heaton werd geboren in 1962 en groeide op in Sheffield. Hij was een enorme voetballiefhebber en ondanks dat zijn vader en broer supporters waren van Sheffield Wednesday koos de recalcitrante Heaton ervoor om supporter te worden van Sheffield United. In zijn pubertijd verhuisde de familie naar Surrey en daar vormde hij samen met zijn broer Adrian zijn eerste band. Maar hij bleef een beetje rondzwerven en na een periode Duitsland, kwam Heaton uiteindelijk begin jaren '80 in Hull terecht waar hij the Housemartins formeerde.

De band bestond uit Paul Heaton (zang), Stan Cullimore (gitaar), Ted Key (bas) en Hugh Whitaker op drums. Na een korte periode in deze line-up werd Ted Key vervangen door Norman Cook op bas. Deze Norman Cook kennen we tegenwoordig beter onder de naam Fatboy Slim. In deze bezetting werd het eerste album opgenomen en in 1986 uitgebracht: "London 0 - Hull 4". Na de release van dit album verliet drummer Whitaker de band en hij werd vervangen door Dave Hemingway. In deze samenstelling werd het tweede album opgenomen met de titel "The people who grinned themselves to death". Dit was tevens het laatste album.

Paul Heaton nam drummer Dave Hemingway en roadie Sean Welch mee en zo vormde hij met gitarist Dave Rotheray en drummer David Stead een nieuwe band The Beautiful South. Dave Hemingway nam (in plaats van drummen) samen met Heaton de leadvocalen voor zijn rekening. Op het debuutalbum (waarop de meest bekende hit "Song for whoever" staat) worden de vrouwelijke vocalen verzorgd door Briana Corrigan. Later zou zij toetreden tot de band, maar niet voor lang. De band wist nooit echt door te breken naar het grote publiek. Hitjes waren er wel en ook mocht de band als voorprogramma fungeren voor R.E.M. maar het duurde tot 1996 toen de BBC de genialiteit beaamde en de band genoeg airplay gaf om zelf grote concerten te geven. Zangeres Corrigan was inmiddels vervangen door Jacqui Abbott maar helaas duurde de roem van de band niet lang. Rond die tijd zag ik de band ook in een afgeladen Melkweg/Maxx. De zaal was zo afgeladen dat ik besloot om een rustig plekje te zoeken in de hoek bij de trap waar ik niks kon zien, maar in ieder geval kon genieten van het geluid. In 2000 na release van "Quench" stierf de band een stille dood en besloot Paul Heaton te gaan werken aan een solo-album.

De verrassing was dus groot dat er in 2003 een come-back kwam. Met opnieuw een nieuwe zangeres (Alison Wheeler) en een nieuw album kort daarna gevolgd door een cd met leuke coverversies (o.a. "You're the one that I want" en "Don't fear the reaper".) In 2007 viel toch uiteindelijk het doek. Al doken Hemigway, Stead en Wheeler wel weer in 2010 op onder de naam "The South" waarmee ze alle klassiekers spelen. Paul Heaton doet nu weer live optredens met Jacqui Abbott (ze hebben ook samen een album uit) en woont inmiddels in Manchester en dat is waarom ik dit verhaal met jullie wil delen.


In december 2012 bezocht ik namelijk met een aantal vrienden de stad Manchester voor een duel Manchester United-Sunderland. Na de wedstrijd dronken we wat in een pub om daarna in te checken in het hotel. Na deze incheck zochten we een pub in Manchester die dichtbij het hotel lag om nog wat na te drinken. Het werd the Kings Arms in Salford. Een leuke gezellige pub met lekker bier (de band Elbow heeft haar eigen ale en deze schonken ze daar van de tap) en lekkere muziek. Het viel mij toen wel al op dat er drie keer op één avond the Housemartins gedraaid werd, maar verder geen bijzonderheden. We zaten lekker met een groepje aan de tafel te lachen en te praten. Er liepen veel mensen in- en uit en een aantal ging ook in de gang een trap op naar boven. Aan het eind van de avond besloten we het hotel op te zoeken en liepen zo door de gang naar de buitendeur. We hoorden "live" muziek boven, dat hadden we eerder moeten weten. Maar verstandig als wij zijn gingen we naar het hotel.

De volgende dag hadden we een muziek-tour. Craig Gill (drummer van the Inspiral Carpets) nam ons mee op een prachtige en onvergetelijke muzikale tour door Manchester. Langs de Hacienda, Factory records, oefenruimtes van Oasis, Salford Lads club, de beroemde Joy Division brug en het graf van Tony Wilson. Hij vroeg ons wat we de dag ervoor gedaan hadden waarop we onze voetbalervaring vertelden en dat we eindigden in een leuke pub met de naam Kings Arms. Dat vond hij een zeer goede keuze en was onder de indruk van onze muziek-kennis. "De eigenaar van deze pub is namelijk Paul Heaton. Boven de pub is een ruimte waar bands live kunnen spelen en hij speelt er zelf ook vaak live"....

Links:
Leuke clip the Housemartins - Happy hour (eerst irritante advertentie): http://www.youtube.com/watch?v=KfDoPEN7n5k
Leuke clip en tekst van Beautiful South - A little time: http://www.youtube.com/watch?v=ttuA1UEUAI0
Website van pub Kings Arms: http://www.kingsarmssalford.com/index.php?id=1
Manchester Music Tours: http://www.manchestermusictours.com/
(tip, als je ooit een keer naar Manchester gaat en meer wilt weten over de muziek historie (en die is heel groot) van de stad, bezoek dan bovenstaande website. Er zijn regelmatig tours waar je voor kunt inschrijven, maar het leukste is een private tour. Als je met een groepje gaat zeer betaalbaar en de moeite waard. Craig informeert vooraf naar je interesses en neemt je mee langs diverse muziek-historische plekken....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten